Producenci

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Ten straszny GLUTEN

0

Po pierwsze: nie bać się. To nie ma sensu. Celiakia czyli choroba jelit, choroba kosmków jelitowych, choroba trzewna - funkcjonują różne nazwy ale maja jedną cechę wspólną: jeśli Ktoś ma prawidłowo zdiagnozowaną celiakię nie może jeść produktów zawierających gluten nawet w śladowych ilościach. Dalej mamy choroby autoimmunizacyjne i nietolerancję glutenu. Te stawiam na równi dlatego, że: gluten na wszelki wypadek należy wyeliminować (badania cały czas nad tym tematem trwają a ich wyniki nie są jednoznaczne) natomiast śladowe ilości krzywdy nam nie zrobią. No i podstawa: gdzie jest ten wredny gluten? No i teraz zależy dla kogo: czy dla osób z celiakią czy dla wyżej wzmiankowanych z nietolerancją czy autoimmunizacją . Gluten znajduję się tylko i wyłącznie w zbożach: pszenica, jęczmień, żyto, owies. Dla osób z celiakią również każdy inny produkt może być zanieczyszczony glutenem albo produktami zawierającymi gluten a jak wyżej napisałam to może być groźne dla ich zdrowia. Podsumowując: celiakią=wszystkie produkty mające znak przekreślonego kłosa, info no gluten, bez glutenu i każda inna forma tego określenia. Pozostałe osoby - jak produkt nie będzie zbożem - to śladowe ilości krzywdy Wam nie zrobią. To wszystko co powyżej to bardzo skrótowa informacja. Szczegóły na Bernarda Chrzanowskiego 38a w Gdańsku - zapraszam :) FB: zielonyspichlerz.pl a Twit @sklepspichlerz.

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

Zaloguj się

Blog wpisy

GMO - bać się czy nie?


Ten straszny GLUTEN

czytaj całość »

Zielonyspichlerz.pl - sklep stacjonarny

czytaj całość »

Blog chmura tagów

Powered by Shoper.pl | Designed by ANNA KALLAS STUDIO | Make by SWIM
Sklep internetowy Shoper.pl