Producenci

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Dynia jaka jest - każdy widzi!

0

Jaka dynia jest każdy widzi ;) Głównie pomarańczowa choć odmian bez liku od żółtej po zielone i zielono-żółte. Wiecie, że cukinia czy arbuz to też dynia? Ale nie o kolorach i gatunku będzie.
To bardzo cenne warzywo  i mocno nie doceniane przez nas. A szkoda! Kiedy tylko zaczyna się sezon na dynie powinniśmy ją spożywać w kilogramach! W zupach kremach z imbirem, w ciastach czy puddingach dyniowych, w smoothisach czy koktajlach. Jaką postać sobie wymyślicie, taką da się zrobić. Ja osobiście polecam pieczoną na blasze. Do zrobienia w moment. Dynię pokrojoną w kostkę lub plastry wrzucamy do miski. Prószymy grubą solą himalajską, świeżo zmielonym pieprzem, szarpiemy gałązki rozmarynu, dorzucamy ząbek, dwa czosnku. Wszystko mieszamy, najlepiej rękoma, i rozrzucamy równomiernie na blasze. 200 stopni, do 40stu minut czasem mieszając. Jest pyszna :)
Dalej pestki dyni. Nie kupujcie tych jasnozielonych. Są gorzkawe. Sprawdzą się najwyżej w prażeniu na suchej patelni. Wybierajcie te ciemnozielone. Są pyszne. A jak je namoczycie na noc w wodzie, będą świetnym składnikiem pasztetu czy klopsików wegańskich.
Dalej olej z pestek dyni, oczywiście tłoczony na zimno. Do świeżej, chrupiącej bagietki własnej roboty - pierwsza klasa! (nie używamy do smażenia, gotowania czy pieczenia bo traci cenne właściwości)
Fosfor, żelazo, wapń (kości), potas, magnez, beta-karoten (wit. A), cynk (włosy, paznokcie), selen. To dlatego jemy dynie. I dlatego, że jest smaczna, oczywiście :)

Komentarze do wpisu (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

Zaloguj się

Blog wpisy

GMO - bać się czy nie?


Ten straszny GLUTEN

czytaj całość »

Zielonyspichlerz.pl - sklep stacjonarny

czytaj całość »
Powered by Shoper.pl | Designed by ANNA KALLAS STUDIO | Make by SWIM
Sklep internetowy Shoper.pl