Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dodano: 13-03-2018 w kategorii: Informacja autor: Katarzyna Wielińska
Co to jest żelatyna? Skóra i kości martwych zwierząt są wygotowywane, przez wiele godzin, aż do uzyskania kleistej mazi, która potem jest suszona do konsystencji proszku i to właśnie jest żelatyna. Nie, dziękuję. Nie ważne, że wieprzowa bo wołowina to choroba "wściekłych krów" i takie tam. Wybieram agar. Działa tak samo. Ale agar=krasnorosty=misiowe żelki najlepsze na świecie
Dodano: 19-04-2018 w kategorii: Informacja autor: Katarzyna Wielińska
Teza pierwsza: nie musimy jeść mięsa. Prawda. Białko pełnowartościowe, żelazo, wapń, B12, D3, energię i wiele innych, z powodzeniem uzupełnimy z produktów pochodzenia roślinnego. Teza druga: ja lubię mięso. Nieprawda. Lubimy pewien smak, który nadają przyprawy. Mięso bez przypraw, podobnie jak tofu naturalne są całkowicie pozbawione smaku. Dopiero określone przyprawy powodują, że tofu może być składnikiem wegańskiego, smacznego sernika a granulat sojowy czy kasza gryczana sprażona na suchej patelni "udawać" skwarki. Ciąg dalszy już na warsztatach Zielonyspichlerz.pl, które wystartują niebawem :)
Dodano: 04-07-2018 w kategorii: Informacja autor: Katarzyna Wielińska
Hasło GMO budzi w nas strach, obawy, wątpliwości. Nie ma się czego obawiać jeśli kupujemy żywność ekologiczną. Punkt 30 rozporządzenia unijnego mówi wprost: Stosowanie w produkcji ekologicznej organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) jest zabronione. Mając na uwadze klarowność i spójność, jeżeli dany produkt należy oznaczyć jako zawierający GMO, składający się z GMO lub wyprodukowany z GMO, umieszczanie na nim etykiety stwierdzającej, że jest ekologiczny, nie powinno być możliwe.
Dodano: 26-07-2018 w kategorii: Informacja autor: Katarzyna Wielińska
Po pierwsze: nie bać się. To nie ma sensu. Celiakia czyli choroba jelit, choroba kosmków jelitowych, choroba trzewna - funkcjonują różne nazwy ale maja jedną cechę wspólną: jeśli Ktoś ma prawidłowo zdiagnozowaną celiakię nie może jeść produktów zawierających gluten nawet w śladowych ilościach. Dalej mamy choroby autoimmunizacyjne i nietolerancję glutenu. Te stawiam na równi dlatego, że: gluten na wszelki wypadek należy wyeliminować (badania cały czas nad tym tematem trwają a ich wyniki nie są jednoznaczne) natomiast śladowe ilości krzywdy nam nie zrobią. No i podstawa: gdzie jest ten wredny gluten? No i teraz zależy dla kogo: czy dla osób z celiakią czy dla wyżej wzmiankowanych z nietolerancją czy autoimmunizacją . Gluten znajduję się tylko i wyłącznie w zbożach: pszenica, jęczmień, żyto, owies. Dla osób z celiakią również każdy inny produkt może być zanieczyszczony glutenem albo produktami zawierającymi gluten a jak wyżej napisałam to może być groźne dla ich zdrowia. Podsumowując: celiakią=wszystkie produkty mające znak przekreślonego kłosa, info no gluten, bez glutenu i każda inna forma tego określenia. Pozostałe osoby - jak produkt nie będzie zbożem - to śladowe ilości krzywdy Wam nie zrobią. To wszystko co powyżej to bardzo skrótowa informacja. Szczegóły na Bernarda Chrzanowskiego 38a w Gdańsku - zapraszam :) FB: zielonyspichlerz.pl a Twit @sklepspichlerz.
Dodano: 22-03-2017 w kategorii: Porady autor: Katarzyna Wielińska
Yerba Mate - ostrokrzew paragwajski. Niepozorne liście ni to herbaty ni to zioła. Świetnie zastępuje kawę a nawet jest lepsza. Kawa zawiera kofeinę, która szybko uzależnia organizm a co za tym idzie, szybko się do niej przyzwyczajamy i ona przestaje działać. Yerba działa energetyzująco, nie uzależnia a pobudza, nie powoduje rozdrażnienia, poprawia koncentrację i przemianę materii. Robi wiele innych rzeczy ;) Spróbujcie. Jest wiele odmian, z różnymi dodatkami. Każda i Każdy znajdzie smak dla siebie. Polecamy na przykład Solimoes z dodatkiem miety https://zielonyspichlerz.pl/pl/p/YERBA-MATE-SOLIMOES-FRESH-MIETOWA-BIO-100-g-PIZCA-DEL-MUNDO/36580
Dodano: 21-04-2017 w kategorii: Informacja autor: Katarzyna Wielińska
Szanowni Klienci - prace naszych programistów nad sklepem przedłużają się za co serdecznie przepraszamy. Do zakończenia prac zamówienia można składać drogą mailowa na adres sklep@zielonyspichlerz.pl Przewidujemy uruchomienie sklepu w ciągu 2-3 dni roboczych. Za utrudnienia przepraszamy.
Dodano: 04-05-2017 w kategorii: Informacja autor: Katarzyna Wielińska
Drodzy Klienci - zmieniliśmy mechanizm wyszukiwania produktów w naszym sklepie. Mamy nadzieję, że ta zmiana uprości nawigację i zakupy staną się łatwiejsze i szybsze. Będziemy wdzięczne za wszelkie uwagi i sugestie.
Dodano: 19-05-2017 w kategorii: Porady autor: Katarzyna Wielińska
#CzyWieszŻeMąka orkiszowa razowa BIO może kosztować 9,00zł jeśli tylko kupicie u nas orkisz w ziarnie BIO i skorzystacie z młynka, w którym ciągle jesteśmy zakochane Bernarda Chrzanowskiego 38A, Gdańsk. @SklepSpichlerz #zielonyspichlerz
Dodano: 24-10-2017 w kategorii: Informacja autor: Katarzyna Wielińska
Odpowiedź na pytanie zadane w tytule jest oczywista. Ale pod pewnym warunkiem: jeśli wiemy z jakich orzechów to masło jest zrobione i czego po nim oczekujemy. W skrócie: orzechy arachidowe to właściwie bardziej fasola niż orzechy. Zatem: jeśli chcemy białka po treningu to tak. Zatem: jeśli potrzebujemy energii przy wysiłku to tak. Reszta to już praca nad kilkoma zbędnymi kilogramami więcej. Inaczej sprawa wygląda z masłem z orzechów laskowych, włoskich, nerkowca czy migdałów. Tu poza białkiem czy energią dostajemy aminokwasy egzogenne, omega 3:6:9, makroelementy i kilka innych. O przyjemności pisać nie będę. Którekolwiek z wymienionych powyżej, z dobrym składem, jedzone łyżeczką wprost ze słoika to sama radość ;)
Strona korzysta z plików Cookies w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.